ÇEŞME’NİN TARİHİ ZENGİNLİKLERİ

Çeşme’de Roma-Bizans, Selçuklu, Emir Çaka Bey ve Osmanlı dönemlerine ait bir çok tarihi eser ve bölge yer alır

Bunlardan başlıcaları şöyledir:

Karaköy Antik Yerleşim Alanı: Alaçatı’nın doğusu, Nohutalan’ın güneybatısında, Zeytineli’nin kuzeybatısındaki bölgede, Taşlı tepe ve Tangur Tungur sırtında yer alır. Eteklerindeki zeytinlik alanda Roma- Bizans dönemi seramik parçalarına rastlanmış ayrıca zeytin işlikleri ve yapı kalıntıları bulunmuştur.

Köprü: İzmir- Çeşme Otoyulu’nun 71-72 km.leri arasında Osmanlı dönemine ait olduğu düşünülen köprü küçük düzensiz taşlardan örülmüştür.Kemer kısımları düzgün yontulmuş taşlardandır.

Reisdere Antik Yerleşim Alanı: Çeşme’nin kuzeydoğusunda Reisdere Köyü’nün güneyindedir. Taş sanduka tipi mezarlar saptanmıştır.

Kalemburnu: 2.derecede arkeolojik sit alan ilan edilmiştir. İonia’nın önemli yerleşim alanlarından biridir.

Erythrai: Çeşme’nin simgelerinden biri olan Erythrai’da Tunç Çağı’na dek simgelere rastlanmıştır. Arkeolojik açıdan büyük önem taşıyan Erythrai Çeşme’nin 22 km kuzeydoğusunda, kenarında Ildırı köyünün bulunduğu antik köydedir.

Dalyan ve Baba Koyları: Denizin içinde iri, düzgün blok taşlar bulunan koy, Aya Yorgi 1. ve 2. derecede arkeolojik sit alanıdır.

Çeşme Kalesi: 1508 yılında Osmanlı Padişahı 2. Beyazıt’ın yaptırdığı kale Çeşme’nin en önemli tarihsel mirası olarak bilinir. Osmanlı mimarisinin bütün özelliklerini taşır. Önünde, Kaptan’ı Derya Cezayirli Hasan Paşa’nın aslanlı heykeli yer alır. Heykel kale ile birlikte Çeşme’nin sembolleri arasındadır. Çeşme Kalesi içerisinde Çeşme Arkeoloji müzesi vardır. Ziyaret, pazartesi hariç her gün 08.30- 12.00/13.00-17.00 saatleri arasındadır.

( Müze Tel: (+90- 232) 712 66 09)

Haralambos Kilisesi: Kültür merkezi haline getirilmiştir.

Aylos Konstantinos Kilisesi: Alaçatı’dadır. 1874’te inşa edilmiş ve sonradan camiye dönüştürülerek Pazar Yeri Cami adını almıştır.

Yeldeğirmenleri: Günümüze ancak birkaç tane kalmıştır. Bunlardan bazıları Alaçatı’da restore edilerek, restoran ve kafe olarak kullanılmaktadır.